Vizyon Misyon

Veteriner Parazitoloji; hayvanlarda hastalık oluşturan ve bazıları insana da geçebilen parazitlerin morfolojisini, biyolojisini, sınıflandırılmasını, oluşturduğu hastalıkların semptom ve patolojisi ile teşhis, tedavi ve korunma metotlarını inceleyen bir bilim dalıdır.

Parazitoloji Anabilim Dalı, Kırıkkale Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hastalıklar ve Klinik Bilimleri Bölümü’nde 1998 yılında kurulmuş olup 2011 yılında ise Klinik Öncesi Bilimler Bölümü kapsamına alınmıştır. Anabilim Dalımızda lisans düzeyinde Parazitoloji ve Helmintoloji, Entomoloji ve Protozooloji, Su Ürünleri ile Arı Hastalıkları dersleri verilmektedir. Anabilim Dalımız bünyesinde Helmintoloji, Protozooloji ve Entomoloji alanında teşhis ve araştırma laboratuarı mevcuttur. Laboratuarlarımızda rutin olarak dışkı muayenesi, deri kazıntısı muayenesi, kan muayenesi, organ muayenesi, parazit identifikasyonu, ayrıca Neospora caninum veToxoplasma gondii yönünden ELISA ve IFAT ile serolojik muayene yapılmaktadır.
Parazitoloji Anabilim Dalı’nda 2006 yılından itibaren doktora ve yüksek lisans eğitimine başlanmıştır.

Parazitoloji Anabilim Dalı ülkemizin önemli sorunları arasında yer alan parazit hastalıkları yönünden lisans ve yüksek lisans düzeyinde öğrenci yetiştirmekte, ayrıca Kırıkkale ili ve civarında hayvanlardaki parazit hastalıklarının sağaltımına katkı sağlamaktadır.

Vizyon

Küresel ısınmaya bağlı olarak parazit hastalıklarında artış kaydedilmektedir. Bu hastalıklarla mücadele ve kontrol yöntemlerinin geliştirilmesi üzerinde durulmaktadır.

Misyon

Parazitoloji Anabilim Dalı’nda lisans ve lisansüstü eğitim verilmektedir. Bu eğitimde öğrencilere hayvanlarda hastalık oluşturan parazitlerin morfolojisi, yaşam çemberi, bulaşma yolları, oluşturdukları hastalık tablosu, teşhis, tedavi ve kontrol yolları hususunda ayrıntılı bilgi sunulmaktadır. Ayrıca hayvanlardan insanlara geçen parazit hastalıkları hakkında da bilgi verilmektedir.

Parazitoloji Anabilim Dalı’nda verilen lisans dersleri aşağıda sıralanmıştır:

1-Parazitoloji

2-Helmintoloji

3-Protozooloji

4-Paraziter zoonozlar (seçmeli)

5-Arı hastalıkları (seçmeli)

6-Balık hastalıkları (seçmeli)

7-Intörn eğitimi